פרוביוטיקה, כל מה שאת ואתה צריכים לדעת
מה זו פרוביוטיקה?
אנחנו לא מודעים לכך, אבל בתוכנו, בתוך כל אחד ואחת מאיתנו, שוכנת עיירה שלמה של חיידקים טובים ורעים, אשר משפיעים בדרך כזו או אחרת על פעילות המערכות השונות בגוף בדגש על מערכת העיכול. מחקרים היום מצביעים על כך שבגופנו שוכנים משהו כמו 10-100 טרליון חיידקים בכל רגע נתון. החיידקים הם יצורים חד תאיים אשר בניהם אפשר למצוא חיידקים מקבוצות שונות בעלי מאפיינים משתנים בין קבוצה אחת לאחרת. בניגוד לדעה הרווחת, הרי שרוב החיידקים טובים לאדם ומסייעים לנו בדרכים שונות. רק חלק קטן אחראי על התפשטות של מחלות. אם אתם הורים וודאי אתם מכירים את השיחה הקבועה עם רופא הילדים, כאשר הוא בודק את הילד ומנסה לקבוע האם הוא חולה בעקבות התפשטות של וירוס או האם המחלה נגרמה בשל חיידק זה או אחר. במידה ומקור הבעיה הוא בחיידק, בדרך כלל, ההמלצה של הרופא תהיה לקחת אנטיביוטיקה לפרק זמן מסוים, כדי למגר את המחלה. תפקידה של האנטיביוטיקה הוא בעצם להרוג את החיידקים הרעים, אבל בדרך, בלי כוונת מכוון, עלולים למות גם מספר לא מבוטל של חיידקים טובים. אם אתם רוצים להבין מה זו פרוביוטיקה במשפט אחד: הוא תוסף תזונה אשר מכיל קבוצה של חיידקים טובים, אותם אנחנו רוצים להחזיר לגוף ולהביא לאיזון.
מתי השימוש בפרוביוטיקה יכול להועיל?
נגענו בנושא בקצה המזלג אבל אנחנו רוצים להיכנס לרגע בעובי הקורה. המטרה של השימוש בפרוביוטיקה, כמו שכבר אמרנו, הוא להחזיר את הגוף לאיזון. זאת משום שכחלק מהטיפול במחלה כולל השמדה של החיידקים הטובים בגוף באמצעות אנטיביוטיקה ומשום שלכתחילה, מחלה בדרך כלל מובילה להפרעת האיזון העדין של החיידקים הטובים, הרי שהדרך לטפל בבעיה היא להחזיר לגוף את אותם החיידקים שאבדו לו. אנחנו מדברים על חיידקים המחזיקים בלא מעט תפקידים חיוניים. בין היתר, הם תורמים לפעילות תקינה של מערכת העיכול. במידה ואנחנו עוסקים בתחום של פרוביוטיקה לנשים, הרי שחיידקים טובים משפיעים גם על האיזון החומצי בנרתיק ולא פעם, התפתחות של פטריות וכיוצא באלו, נובעת מחוסר באיזון החשוב של החיידקים הטובים בגוף. ההמלצה הרווחת היא לקחת את הפרוביוטיקה לאורך מספר שבועות, כדי לחזק את הגוף ולהביא להתאוששות מלאה. אפשר לקחת את הפרוביוטיקה בשביל לחזק את כמות החיידקים הטובים ולחזק את המערכת החיסונית ואפשר בהחלט להיעזר בו, כתגובת נגד, לטיפול באנטיביוטיקה.
איך להתאים את המוצר לצרכים שלי?
אז אחרי שפישטנו את המונח פרוביוטיקה, אנחנו צריכים להגיד ביושר כי לא כל מוצר מתאים לכולם. בכל פעם מחדש אנחנו צריכים להגדיר את הבעיה ולהבין איך אנחנו יכולים לעזור לגוף שלנו בצורה הטובה והמדויקת ביותר. כאמור, החיידקים נחלקים לקבוצות שונות, כך שאנחנו מבדילים בין הזנים השונים. יש כאלו שמשפיעים על מערכת העיכול, יש מי שאחראים על איזון החומציות בנרתיק אצל נשים ויש כאלו שמתאימים יותר לטיפול בילדים ותינוקות. לא רק זה אלא שלעיתים, נטילה של פרוביוטיקה בכמות גדולה מדי כבר בהתחלה יכולה גם היא להביא לתופעות לוואי כמו עצירות או שלשולים. לכן, תמיד כדאי לפעול בשלבים. להתנסות במוצר מסוים אחרי שביררנו למה הוא מיועד ולאחר מכן, להתחיל לקחת אותו במינונים קטנים יחסית, כמוסה ביום למשל ובהמשך להגדיל את המינון במידת הצורך.
נקודה נוספת למחשבה, ישנם מוצרים המתאימים למשל לטבעונים, כמו פרוביוטיקה טבעונית, כזו שהמקור שלה הוא לא מהחי כמו במקרה של פרוביוטיקה מבוססת פטריות כך שאם אתם נמנעים מצריכה של מזון מהחי, אתם לא צריכים לחשוש וגם אתם יכולים להתאים את המוצר לצרכים שלכם ולהעדפות האישיות שלכם.
מה כדאי לך לדעת על פרוביוטיקה לנשים
בנקודה הזו נכון להתייחס לשתי בעיות מרכזיות איתן מתמודדות נשים ואלו מאלצות אותן לבחור בצורה מושכלת פרוביוטיקה לנשים:
נשים בהיריון ונשים מניקות, מה כדאי לכן לדעת: בגדול, נשים בהיריון לא צריכות להימנע מנטילה של פרוביוטיקה וישנם מחקרים אשר טוענים כי נטילה של תוספים מהסוג הזה בהחלט יכולה לתרום לבריאותה של האישה ולהתפתחות תקינה של העובר. אבל, כמובן, אנחנו מדברים על מצב רגיש ולכן, חובה להתייעץ עם הרופא, לראות כי בדיקות הדם תקינות וכן הלאה. כמובן, כמו במקרים נוספים עליהם דיברנו כאן, חשוב להתאים את המוצר לצרכים שלך ולהתחיל במינון קטן כדי לראות האם התוסף באמת נותן את אותותיו לאורך הזמן. בנוגע לנשים מניקות, גם אתן לא צריכות לחשוש מהשימוש בפרוביוטיקה, באישור רופא, אבל כן כדאי לשים לב האם התינוק מראה סימנים לכאבי בטן, פעילות לא מיטבית של מערכת העיכול וכן הלאה, במידה וזה המצב, יש לפנות לרופא באופן מיידי ולראות האם יש קשר בין הדברים.
מחלות וזיהומים בנרתיק: כאמור, החיידקים הטובים משפיעים גם על מידת החומציות בנרתיק וכאשר קיים חוסר איזון, נראה לעיתים מקרים של התפתחות פטריה בנרתיק וכן הלאה. כאמור, אם זה המקרה, חשוב ליטול מוצר אשר יודע לענות לצרכים שלך באופן אישי. למשל, פרוביוטיקה פמינה, הוא מוצר מדהים אשר נוצר כדי לעזור לנשים בדיוק בעניינים הללו.
מה חשוב להבין על פרוביוטיקה לילדים
אפשר כמובן ואפילו רצוי לתת לילדים פרוביוטיקה כדי להאיץ את תהליך ההחלמה הטבעי של הגוף. אבל, מכיוון שילדים רגישים יותר חשוב להקפיד ולבחור להם מוצרים ייעודיים עבורם. אפשר בהחלט לתת להם פרוביוטיקה לילדים, במידה ואנחנו רואים כי הם סובלים מכאבי בטן, גזים או שלשולים, שכן יכול להיות כי מקור הבעיה הוא בחוסר איזון הזה בין החיידקים הטובים לאילו שאינם טובים, אבל כאמור, כדאי להתנסות במינון נמוך בהתחלה לפחות. יתרה מזאת, אנחנו תמיד ממליצים להיוועץ ברופא שלכם כדי ללכת על בטוח ולקבל חוות דעת מקצועית.
האם פרוביוטיקה יכולה לשמש אותנו בעת נטילת אנטיביוטיקה?
אנחנו כבר מבינים בשלב הזה כי פרוביוטיקה הרבה פעמים מחזירה לגוף את האיזון אחרי שהשתמשנו בתרופה, אבל יש מי ששואלים האם ניתן לזרז את קצב ההחלמה כאשר משלבים בין השניים. התשובה שלנו היא שהדבר בהחלט אפשרי אבל כדאי לקחת כמה נקודות לתשומת הלב:
ראשית, חשוב ליטול את התוספים משהו כמו שעה וחצי לאחר נטילת האנטיביוטיקה:
זאת משום שאנחנו לא רוצים להגיע למצב בו התרופה היא זו שהורגת את החיידקים אותם אנחנו רוצים להשיב לגוף בכוונה. מה שלא יעזור לנו כמובן, לאורך תהליך ההחלמה.
שנית, כדאי לקחת פרוביוטיקה המיועדת למצבים מהסוג הזה:
למה הכוונה? בזמן נטילה של אנטיביוטיקה הגוף חלש מאוד והוא זקוק למענה רחב בדמות כמות מאסיבית של חיידקים חיוביים, מזנים שונים, אשר באים להשלים על החוסרים של הגוף. במקרה הזה, פרוביוטיקה 10 זנים, יכול בהחלט לתת את המענה הזה. אנחנו מדברים על כמו 'גיבור על' אשר בא לתת מענה ברגעים כואבים של הגוף, אבל כזה שיכול לשנות את המצב ואת מהירות ההחלמה מהקצה אל הקצה.
על אלו כללים כדאי להקפיד
אז אם אתם רוצים לשפר את תפקודה של המערכת החיסונית, לזרז תהליכי החלמה וכן הלאה, קחו שלושה טיפים חשובים שיעזרו לכם להשתמש במוצר בצורה נכונה:
כדאי לקחת את פרוביוטיקה על בטן ריקה, לפני השינה או חצי שעה אחרי שאתם מתעוררים בבוקר.
התחילו במינון נמוך והגבירו במידת הצורך כדי לתת לגוף זמן להתרגל.
זכרו לבחור במוצר אשר מתאים בתכונותיו לצרכים הייחודיים שלכם ואל תשכחו לשמור את התוספים במקום קריר ומוצל, בכל זאת, יש שם חיידקים טובים בפנים.