חוששת מדיכאון אחרי לידה? את לא לבד ויש מה לעשות
מה זה דיכאון אחרי לידה?
הריון ולידה של תינוק חדש, הוא מצד אחד אירוע מרגש במינו, מהצד השני, אי אפשר להתכחש לכך שמדובר על תהליך אשר מביא עימו התמודדויות חדשות ולא פשוטות. המחקרים מוכיחים כי בין 50%-80% מהנשים יחוו סוג של דכדוך לאחר הלידה וחלק מהנשים יסבלו מקשיים גם בזמן ההריון. יש לתופעה הזו הרבה סיבות, אבל רגע לפני שנצלול לעניין הזה, חשוב לנו לומר כי את ממש לא לבד. גם אם את חווה קשיים וגם אם את מרגישה לא טוב, הרי שישנן אינספור נשים שחוו את החוויה הזו לפנייך והיום, יותר מתמיד, ישנן מגוון דרכים לטפל בעניין הזה. לכן, גם אם נדמה לפעמים כאילו אין אור בקצה המנהרה, יש מי שנמצאת כאן כדי להושיט יד.
אנחנו רוצים להגיד עוד דבר אחד לפני שנמשיך, דיכאון הוא לא בדיוק דכדוך. אמנם, הסביבה הקרובה לא תמיד תדע להבחין בהבדל ומשום שמדובר על 'מחלה שקופה', לפעמים זה ייקח קצת זמן לתת לקשיים שלך שם ואבחון מסודר. אבל האמת היא כי את ממש לא חייבת לדעת בדיוק מה יש לך. את בעיקר צריכה לזכור לפנות לקבלת עזרה וטיפול, במידה ואת מרגישה צורך בכך.
מה הרשימה של דיכאון בהיריון תסמינים?
כעת, נעביר רשימה של תסמינים המזוהים עם דיכאון אחרי לידה ועם דיכאון במהלך ההיריון, אם את מזהה את עצמך כסובלת מחמישה ויותר מהתסמינים הללו, זה הזמן לפנות לקבלת עזרה מקצועית.
- יש תחושה של דכדוך לאחר הלידה או במהלך ההיריון והוא לא עובר לאורך פרק זמן של שבועיים לפחות.
- מצב רוח ירוד.
- הפרעות בשינה
- אין חשק לבצע פעולות אשר בעבר היו מסבות תחושת הנאה
- תחושת אשמה חזקה או חוסר ערך.
- חוסר חשק לאכול.
- קשיי ריכוז גוברים וקושי לקבל הקלטות
- הרהור בפגיעה עצמית, מוות או התאבדות שלא מרפה
חשוב להגיד כאן, הרבה פעמים קשיים בריכוז או עייפות מוגברת, אלו סימפטומים רגילים עבור נשים בתקופה הזו. אל תשכחו, עברתם אירוע מטלטל, מבחינה נפשית ופיזית על כל המשתמע מכך. אבל, באותה הנשימה, במידה ואנחנו רואים ריבוי של הסימפטומים הללו, אז צריכה להידלק אצלנו נורת אזהרה, כאשר המטרה היא לפעול בעניין ולעשות מה שאפשר כדי לגרום לך להרגיש יותר טוב.
יש נשים אשר בעקבות הסימפטומים הללו יאבדו את החשק לטפל בתינוק ויעשו זאת כאילו היה מדובר במטלה טכנית. יהיו מי שיגלו עניין אובסססי בתינוק ויגלו חרדה בכל פעם שמשהו אחר ייגע בו ויש מי שפשוט לא יצליחו לקום מהמיטה. לא משנה איך הדברים באים לידי ביטוי אצלך, העיקר הוא למצוא את הדרך לבקש עזרה ולהתחיל בטיפול.
איך מבצעים אבחון של דיכאון אחרי לידה?
בגדול, אבחון של דיכאון אחרי לידה ניתן לעשות דרך אחת מקופות החולים, ברגע בו תכתבי דיכאון אחרי לידה מכבי או כל שם של קופה אחרת, תמצאי את התוצאה בתוך רגע. הבדיקה נעשית בדרך כלל אצל פסיכיאטר מומחה, אשר ישאל אותך לשלומך וינסה מתוך השאלון להבין במה מדובר. כאמור, יש הבדל בין תחושה של דכדוך, המאפיינת את רוב הנשים בתקופה הזו של חייהן ובין דיכאון המאופיין כמחלה לכל דבר ועניין. חשוב להישאר זהירים בעניין הזה, משום שלא מדובר על אותו הדבר והרבה פעמים, נשים אשר סובלות מהמחלה הזו, מוגדרות על ידי הסביבה הקרובה כמי שלא אוהבות את הילד שלהן, עצלות וכן הלאה. לכן, חשוב מאוד להגיד באופן חד משמעי: מדובר על מחלה לכל דבר ועניין. אף אחת לא אשמה בכך ואף אחת לא 'הביאה את זה על עצמה', בכוונה. במחלה הזו כמו בכל מחלה אחרת, יש לטפל בצורה מקצועית.
מה הגורמים האפשרים לדכדוך בהיריון ולאחר לידה?
אחת מהנשים אשר יצאו באומץ לספר על התופעה הזו היא הדוגמנית והשחקנית יובל שרף. באומץ לב חושפת יובל שרף דיכאון אחרי לידה אשר השפיע עליה ועל סביבתה הקרובה. למה היא ונשים נוספות סובלות מהמחלה הזו בשכיחות גבוהה יותר? לכך יש לנו כמה הסברים:
- מדובר על טלטלה פיזית, נפשית והורמונלית: בני האדם צריכים לא מעט בשביל לחיות. אנחנו צריכים מים, אוכל, חשיפה לשמש ואנחנו צריכים עוד דבר, זה איזון הורמונלי. ההורמונים, המופרשים אצלנו במוח הם אלו שאחראים על תחושות כמו שמחה, אושר, סיפוק וכן הלאה. כאשר יש מחסור בהורמונים הללו או במידה והם לא מווסתים נכון, הרבה פעמים נראה מקרים של דכדוך, דיכאון וכן הלאה. לאחר ההיריון, בדרך כלל, האיזון ההורמונלי מופר במידה כזו או אחרת. במקרים של דיכאון לאחר לידה, בדרך כלל האיזון יוצא ממה שאנחנו מגדירים כנורמלי והופך למחלה של ממש.
- כי החיים משתנים מהקצה אל הקצה: ישנם הרבה דברים המסבים לנו תחושה של הנאה ושל ערך. אישה לאחר לידה בדרך כלל חווה תחושה של בדידות איומה. בן הזוג יוצא לעבודה וכך גם החברות והיא נשארת לטפל בתינוק קטן, אשר תלוי רק בה. ברגע אחד, מאישה עצמאית וחזקה היא הופכת למי שצריכה לדאוג ליצור חסר ישע, בתקופה בה היא עלולה להרגיש לא יצירתית, לא פרודוקטיבית ואם נוסיף על כך את הרשתות החברתיות, אשר מציגות כל הזמן מצג שוא של מה שקורה אצל אחרות, אם ניקח בחשבון את ההתכנסות בבית והירידה בזמן היציאה החוצה, לשמש, הרי שאלו גורמים אשר בהחלט יכולים להשפיע על מצב הרוח של האישה בצורה משמעותית.
האם יש אפשרות לטיפול בדיכאון בהיריון?
התשובה היא כמובן כן. ישנן דרכים מגוונות לטפל במצבים מהסוג הזה ובהחלט אנחנו יכולים להצביע על שיפור משמעותי בקרב מי שדיווחו על עצמן בתור סובלות מדיכאון. בדרך כלל, הטיפול מתאפיין במספר דרכים:
כאשר מדובר על דיכאון או דכדוך המוגדר קל עד בינוני, אפשר לערוך טיפול ריגשי:
הרבה פעמים ההזדמנות לצאת מהבית ולדבר על הדברים יכולה לעזור. ליווי מקצועי גם הוא חשוב במקרה הזה. אגב, אם את רואה ביטוי של הסימפטומים אשר מחלחלים גם לזוגיות, בהחלט ניתן לשלב את הטיפול האישי עם טיפול זוגי.
ישנן פעולות שיכולות להקל:
אנחנו כמובן לא אומרים שיש תרופת פלא לסיטואציה מורכבת כמו זו, אבל ישנם בכל זאת דברים אותם ניתן לעשות. בין היתר, כדאי מאוד לצאת החוצה כמה שיותר, גם אם תדרשי לבקש עזרה, אם ממשפחה קרובה ואם בתשלום. חשוב להקפיד על תזונה מאוזנת בשעות קבועות, מה שיאפשר לך גם לטפל בגוף. נסי לשים מוזיקה שאת אוהבת, להתלבש יפה גם אם את עתידה לבלות יום שלם בתוך הבית. כל פעולה ולו הקטנה ביותר יכולה להועיל.
אילו נוגדי דיכאון בהיריון קיימים ומה כדאי לדעת עליהם?
במקרים מסוימים, הדרך לטפל בבעיה ולהביא לאיזון רגשי עוברת דרך איזון תרופתי. כאן אולי המקום לציין כי נדרשת פה אבחנה של פסיכיאטר מקצועי על כל המשתמע מכך. אבל, מה שכן אפשר לומר באותה נשימה הוא שקיימים תכשירים לטיפול טבעי אשר יכולים לתת כמו תמיכה לטיפול הכללי. תמציות צמחים טבעיות באיכות גבוהה, יכולות בהחלט לעזור במקרים מסוימים והן נחשבות לבלתי מזיקות בעליל. בין היתר, אפשר למצוא כמה תוספים פופולארים אשר נחשבים לכאלו שמפחיתים את הסיכון ללקות בדיכאון אחרי לידה. אומגה 3 , הוא תוסף תזונה פופולארי במקרה הזה. קומפלקס של ויטמינים ממשפחת ויטמין B , משפרת את בריאות הגוף, אשר נשחק בעקבות הלידה וגם תורם לאיזון הורמונלי. כמובן, אין לקחת את הכמוסה ללא בדיקת דם מסודרת, כאשר אתן יודעות בוודאות שלא חסר לכן שום דבר וכי אתן לא בעודף של ויטמין כזה או אחר, ובלי אישור הרופא/ה המטפלים שליוו אתכן במהלך ההריון. בגזרת התוספים הטבעיים, נמצא גם תמצית אם היפירקום, אשר נחשב לכזה שמביא רוגע ואיזון. ההמלצה היא לא לקחת את התמצית בזמן ההנקה, שכן זו יכולה לעבור לתינוק דרך החלב ולגרום לכאבי בטן.