מה זה הליקובקטור ואיך מטפלים בזה
קשיים בעיכול, נפיחות, בחילה וכאבי בטן עזים, הם לעיתים תוצאה של וירוס פשוט או אפילו הרעלת מזון. אבל, מי שחווים את התסמינים הללו לאורך פרק זמן משמעותי עלולים לגלות כי הם נדבקו בחיידק הליקובקטור פילורי. כאן נסביר באריכות על מה מדובר בדיוק ואיך ניתן לטפל בתופעה.
מה זה הליקובקטור פילורי
את החיידק המסתורי גילו לראשונה שני חוקרים אוסטרלים בשנות השמונים של המאה העשרים. את שמו הליקובקטור, קיבל החיידק בשל צורתו הספירלית. משמעות המילה הלועזית 'הליקו' היא 'ספירלה' בתרגום חופשי לעברית. המאפיין המשמעותי ביותר של חיידק הליקובקטור הוא בכך שהחיידק מתפתח דווקא בקיבה. למי שאין להם רקע על מערכת העיכול שלנו, רק נסביר בקצרה: מערכת העיכול שלנו היא הדרך שלנו, בני האדם, לפרק את המזון אותו אנחנו צורכים לאבני בניין, אשר משמשים אותנו כדי להתקיים. חלק מתהליך העיכול נעשה דרך הקיבה. בקיבה שלנו ישנן חומצות חזקות במיוחד, אשר תפקידן הוא להשמיד חיידקים וחומרים שאינם מיטיבים איתנו. ההנחה הרווחת הייתה כי חיידקים לא יכולים להתפתח בסביבה החומצית הזו בקיבה. בעקבות המחקר של זוג החוקרים האוסטרלים אותם הזכרנו קודם, התברר כי ישנו חיידק אחד אשר בהחלט מסוגל להתפתח בקיבה, זה חיידק הליקובקטור פלורי. אגב, אחת הסכנות הנובעות מתכונותיו המיוחדות של החיידק הן שהמערכת החיסונית הטבעית של הגוף לא תדע להתמודד איתו, משום שאם הוא פיתח מנגנון המאפשר לו להתקיים בסביבה חומצית כמו הקיבה, הרי שהוא חסין גם לפעולתה של מערכת החיסון הטבעית.
מה השכיחות של הנגיף בעולם
המחקרים מצביעים היום על כך שהחיידק שכיח בעיקר במדינות עולם שלישי, למרות שאפשר למצוא נשאים של החיידק גם במדינות המפותחות. במדינות אפריקה, אמריקה הדרומית ומזרח הרחוק נוכל להצביע על שיעור של 70% נדבקים בקרב כלל האוכלוסיה, בעוד שבמדינות המערב השכיחות תרד באופן משמעותי ורק כרבע מהאוכלוסיה תדווח על תסמינים המעידים על קיומו של החיידק במערכת העיכול. בדרך כלל נמצא את החיידק בשיעור גבוה בקרב אנשים מבוגרים, כלומר, בני 65 ומעלה. אבל בהחלט אפשר למצוא נשאים ונדבקים צעירים יותר, בגילאי עשרים עד חמישים. המחקר המדעי היום עדיין לא יודע לקבוע במדויק את הנסיבות להתפשטות החיידק. אבל מחקרים רבים מצאו כי אם נמצא נשא אחד של החיידק בבית בו מתגוררים אנשים נוספים, כנראה שגם אצלם נמצא את החיידק. ההנחה היא כי החיידק עובר באמצעות רוק ובמגע עם צואה של אדם חולה. לכן, ההמלצה של ארגון הבריאות העולמי עבור הנוסעים למדינות עולם שלישי, הוא להישמר ביתר שאת ולעשות את המיטב כדי להקפיד על היגיינה אישית ככל הניתן.
איך הופעתו של החיידק משפיעה על הגוף
על פי ארגון הבריאות העולמי, הליקובקטור הוא חיידק קריצוגן כלומר, זה חיידק אשר עלול לגרום בהמשך לסרטן קיבה. החיידק למעשה כמו 'מתיישב' על רירית הקיבה ויוצר זיהום דלקתי הממשיך עד שהאדם החולה מקבל טיפול הולם למצבו. בנוסף, התברר כי מי שסובלים מכיבים בקיבה, יסבלו מהופעתם של כיבים נוספים בעקבות הידבקות בחיידק המזהם. הוא אמנם לא הגורם להיווצרותו של הכיב, אבל אפשר בהחלט להגיד כי הוא מחליש את הקיבה וכמו מגביר את השפעותיו על התפתחות הכיבים.
איך מאבחנים את החיידק
יש כמה דרכים לאבחן את התופעה:
באמצעות בדיקת נשיפה: הבדיקה נחשבת לא פולשנית ומהימנה, כל שהנבדק נדרש לעשות הוא לנשוף על הבדיקה וזו בודקת את כמות דו תחמוצת הפחמן המופיע בבדיקה. איך הבדיקה מסייעת לנו? משום שאחת מתופעות הלוואי של חיידק הליקובקטור היא יצירה של דו תחמוצת הפחמן בשיעור גבוה, כך שאפשר להסיק מהבדיקה הזו כי החיידק אכן נמצא בקיבה.
בדיקת דם: זו נחשבת לבדיקה טובה אבל לא ממש מהימנה, משום שבבדיקה כזו אנחנו עלולים לגלות שרידים של חיידק הליקובקטור שכבר לא באמת קיים בגוף ומשום שהטיפול בחיידק יכול להיות אגרסיבי ועל כך עוד נרחיב בהמשך, יש מי שטוענים כי לא כדאי להסתמך על בדיקת דם פשוטה.
בדיקת גסטרופוביה: במהלך הבדיקה, מכניסים כמו מצלמה קטנה דרך הפה של הנבדק ובאמצעותה אנחנו יכולים לקחת דגימה מרירית הקיבה ולערוך עליה בדיקות. זו אמנם בדיקה פולשנית במידה רבה, אבל היא נחשבת לאמינה מכולן.
בדיקת צואה: אפשר למצוא שרידים של החיידק בצואה של הנבדק, כמובן, חשוב להקפיד על הכללים אותם נותן הרופא כדי שהבדיקה תהיה אמינה דיה.
איך מטפלים בזיהום החיידקי
אמרנו זאת בקצרה אבל כעת נרחיב. החיידק נחשב עמיד בפני טיפול קונבנציונאלי נגד חיידקים. לכן, בדרך כלל ההמלצה של הרופא תהיה ליטול שני סוגים של אנטיביוטיקה + תרופה להקטנת חומציות בקיבה + תרופה למניעת שלשול, מה שאנחנו קוראים לו בשפה המקצועית 'הטיפול המרובע'. כמובן, חשוב להיוועץ ברופא, אבל כדאי לדעת כי אפשר למצוא את האנטיביוטיקה הדרושה לכם לעניין הזה דרך הרשת בקלות. בנוסף קיימים טיפולים טבעיים שניתן לנסות לפתור את הבעיה המכילות תמציות צמחים שפעמים רבות יכולות לתת מענה לבעיה.
טיפול בהליקובקטור יכלול בדרך כלל גם נטילה של פרוביוטיקה. זאת משום שהקיבה בפרט ומערכת העיכול בכלל, עלולות לאבד את האיזון העדין של כמות החיידקים הטובים, המסייעים לעיכול. כך שנטילה מוגברת של אנטיביוטיקה במקרה הזה עלולה להביא לתופעות לוואי קשות ולא נעימות בכלל. גם את המוצרים בקטגוריה הזאת ניתן למצוא ברשת בלי בעיה.
למה חשוב לקבל אבחנה מדויקת בשלב מוקדם
משום שחיידק הליקובקטור פילורי יכול להוביל להתפתחות של סרטן, בדרך כלל אנשי מקצוע מתחום הרפואה לא יקחו סיכונים וימליצו על הטיפול האגרסבי המויעד לטיפול בחיידק. אבל, יש מי שעלולים לסבול מתופעות לוואי קשות וישנם רבים אשר משערים כי נדבקו בחיידק המזהם אבל האבחנה שגויה, כך שהם לוקחים אנטיביוטיקה חריפה שלא לצורך. לכן, ההמלצה היא לפנות לאיש מקצוע מומחה, לקבל אבחנה באמצעות בדיקות מעבדה ולא לוותר על בדיקה מקיפה כדי להיות בטוחים בקיומו של הנגיף במערכת העיכול.
מי נמצאים בקבוצת סיכון ונדרשים לבצע בדיקה מקיפה
רשימה קצרה של אלו אשר להם אנחנו ממליצים לפנות לרופא בשביל לקבל אבחון מלא:
מי שחשים בתסמינים כמו כאב בטן, נפיחות, תחושה עזה של בחילה ולא מוצאים הקלה בעקבות טיפולים שונים.
מי שאחד מקרובי המשפחה שלהם חלה בעבר או חולה היום בסרטן קיבה.
מי שמטופלים לאורך שנים בתרופות המדכאות את החומציות בקיבה.
הסובלים ממחסור קבוע בויטמין B12
מי שחלו בעבר או חולים היום בכיב תריסריון.
בדרך כלל ההמלצה היא להיעזר בטיפול התרופתי לאחר קבלת האבחנה ואז לחזור לאבחנה נוספת כדי לקבל אישור כי הטיפול אכן עזר והחיידק הושמד לחלוטין.
למה חשוב לפנות לרופא המשפחה במהירות
ישנם מי שמרגישים לא טוב ומסיבה זו או אחרת דוחים בירור אצל רופא המשפחה בעקבות תירוצים שונים. אבל אנחנו כאן כדי לתת לכם מידע מקצועי אשר יעזור לכם להבין טוב יותר את הנושא, אנחנו כמובן לא יכולים לתת לכם אבחנה מסודרת בלי להכיר אתכם באופן אישי. להרגיש טוב זו לא פריווילגיה, הגוף שלנו יקר ורק אם נדע לטפל בו נוכל להמשיך לחיות חיים מלאים ללא קושי.