מגוון מבצעים והטבות באתרמגוון מבצעים והטבות באתר

איך נדע אם חסר לנו מגנזיום ואיך נטפל בבעיה 

איך נדע אם חסר לנו מגנזיום ואיך נטפל בבעיה איך נדע אם חסר לנו מגנזיום ואיך נטפל בבעיה

מגנזיום הוא מהמינרלים הבולטים והחשובים בגוף האדם. הוא המינרל הרביעי השכיח ביותר בגופינו והוא אמון על כשלוש מאות פעולות שונות, אותן מבצע הגוף בכל יום בלי שום מחשבה. הוא פעיל בתחום בריאות הלב והשרירים, מועיל בחיזוק עצמות השלד, עוזר לתפקוד מלא של מערכת החיסון והיד עוד נטויה. מחסור במגנזיום עלול לגרור תגובת שרשרת חריפה ולפגוע בבריאות. המאמר הבא נועד למי שחוששים ממחסור במינרל החיוני ותוהים מה עליהם לעשות. 

מה זה בעצם מגנזיום? 

מגנזיום הוא יסוד כימי אשר נמצא גם במתכת לה אנחנו קוראים מגנזיום והוא נמצא בדמות מינרל בכל היצורים החיים לרבות בני אדם. מגנזיום נמצא גם בצמחים ובין היתר הוא האחראי להפקת הצבע הירוק, זה שמאפשר לצמחים לקיים 'פוטוסינטזה', כלומר, תהליך בו קרני השמש מסייעות לצמחים לצמוח ולגדול. 

בגוף האדם המגנזיום קשור בתהליכי הבניה מחדש של הגוף את עצמו. למי שלא היה בשיעורי ביולוגיה בבית הספר אנחנו רק נזכיר כי גוף האדם נמצא כל הזמן בתהליכים של פירוק ובניה של התאים השונים בגופינו. כאשר המגנזיום עוזר לחזק את השרירים, את העצמות ועוד. 

כמה אנשים באוכלוסיה סובלים ממחסור במגנזיום? 

משום שאנחנו מדברים על מינרל נפוץ יחסית, הרי שבדרך כלל אנחנו לא נראה שכיחות של התופעה עצמה. מגנזיום באוכל נמצא בשורה ארוכה של ירקות, קטניות, בשר ואפילו במים. אנחנו עוד נדבר על כך בהרחבה בהמשך כמובן. בדרך כלל בקבוצות הסיכון למחסור במגנזיום נמצא נשים ואנשים מבוגרים אשר בדרך כלל מאבדים את היכולת של מערכת העיכול לספוג כמות גבוהה של מגנזיום בתזונה. בין היתר חולי סכרת גם הם נמצאים בקבוצת סיכון, מי שמכורים לאלכוהול ומי שסובלים ממחלה כרונית במערכת העיכול כמו צליאק, כרוהון ועוד. אנחנו רוצים גם לציין בנקודה הזו כי יש פער בין מחסור משמעותי במגנזיום ובין אי צריכה של כמות המגנזיום המומלצת ליום. כמה מגנזיום צריך ביום ? על פי ארגון הבריאות העולמי ההמלצה לנשים היא לצרוך 320 מ"ג מגנזיום ביום ולגברים ההמלצה עומדת על 420 מ"ג לגברים. 

מה הסימפטומים הנפוצים למחסור במינרל 

משום שאפשר לאבחן את הבעיה רק לאחר בדיקות דם, אנחנו יכולים לציין כמה סימפטומים אשר יכולים להיגרם בשל מחלות שונות. לכן, אנחנו תמיד ממליצים לא להישאר עם הספק ולבצע בדיקה מקיפה אצל רופא המשפחה שלכם בעת הצורך. הסימפטומים הנפוצים למחסור במינרל הם: 

 

  • עייפות וחולשת שרירים: כאמור, כאשר מדברים על סגולות המגנזיום אנחנו מדברים על היכולות שלו לחזק את השרירים ולכן, אנחנו נראה לא פעם את הסובלים ממחסור במינרל מדווחים על התכווצויות שרירים עזות, תחושה של חולשה, רעידות ואפילו במקרים נדירים התעלפויות. 
  • לחץ דם גבוה ופעילות לא סדירה של הלב:  שכן מדובר על מינרל חיוני לפעילות התקינה של הלב, כאשר המנוע של הגוף לא עובד כמו שצריך נראה עליה משמעותית בלחץ הדם. 
  • נדודי שינה, חרדה ודיכאון: אנחנו עדיין לא יודעים להצביע על הסיבות לקשר בין הסימפטום לבעיה הרפואית אבל אנחנו כן יכולים להגיד כי בין היתר, עם נטילה של מגנזיום אנשים מדווחים על תחושת הקלה מסוימת ועל שינה טובה ומלאה יותר. 
  • אוסטאופרוזיס וחולשה של העצמות: מחלת עצמות יכולה להתפתח בגלל מחסור במינרל לאורך זמן ממושך. אם מופר האיזון בגוף בין סידן למגנזיום עקב חוסר ממושך של המגנזיום, הדבר עשוי להשפיע על ספיגת הסידן בגוף וחוזק העצמות.
  • כאבי ראש עזים ותסמונת קדם ויסתית חמורה במיוחד: כאמור, אנחנו לא יודעים להצביע על הקשר המלא בין התופעות אבל מחקרים הצליחו להראות כי צריכה של תוסף מגנזיום עזרה בטיפול בנשים אשר סבלו ממיגרנות קשות ושלל תיסמונות קדם ויסתיות, החל מנדודי שינה וכלה בטיפול בעייפות כרונית לפני הוסת. 

 

האם יש עליה בסובלים מהבעיה? 

אמנם, אפשר למצוא שפע של מגנזיום באוכל, אבל ישנם גורמים שונים אשר מראים עליה בשכיחות התופעה בשנים האחרונות. זאת מכמה סיבות עיקריות:

ראשית, משום שבשנים האחרונות יש עליה בצריכה של מזון מעובד ולא בריא:

אם תחפשו תרופות סבתא לחוסר במגנזיום תמצאו שורה ארוכה של מאכלים אשר מסייעים לאיזון של הגוף. בין היתר, גרעינים ואגוזים, טחינה, קטניות שונות החל משעועית לבנה ועד אורז ואפונה , עלים ירוקים מכילים כמות יפה של מגנזיום כמו תרד, מנגולד ועוד. אגב, אפילו בקפה טרי ושוקולד אפשר למצוא את המינרל. אבל, משום שיש עליה דרמטית בצריכה של תזונה לא מאוזנת, אנחנו רואים איך רבים פשוט סובלים מירידה בצריכה קבועה של מגנזיום בכל יום. מה שמוביל לשורה ארוכה של בעיות רפואיות ובין היתר למחסור במגנזיום. 

שנית, משום שמים מותפלים לא מכילים כמות מספיקה של מינרלים טבעיים: 

בישראל פתרו את המחסור במים במספר דרכים ובין היתר, ישראל נחשבת לחלוצה בכל הנוגע להתפלה של מי ים לשתייה. אבל, במהלך תהליך ההתפלה, המים מאבדים מהמגנזיום בתוכם ולכן, אם ישנה צריכה גבוהה של מים מותפלים או אם אתם אוכלים פירות וירקות שהושקו במים מותפלים כלומר, הם חסרים מגנזיום בעצמם, הרי שאתם עלולים לסבול ממחסור במינרל החשוב הזה גם כן. אפשר לפתור את הבעיה עם שתיה של מי ברז בשיעור גבוה, כלומר, של מים טבעיים המגיעים ממי תהום. אפשר להיעזר בצריכה של מים מינרלים כדי להשלים את החסר גם כן. 

יש מי שמאבדים מגנזיום בשתן:

יכולה להוביל לזה מחלה בכליות ויכולות להיות לכך סיבות אחרות. הזעה בשיעור גבוה יכולה להוביל לאובדן של המינרל, תפקוד לא תקין של מערכת העיכול לאורך השנים בגיל הזיקנה, פעילות גופנית מאומצת ועוד, גם אלו יכולים לגרום לאי ספיקה מלאה של המינרל בגוף. 

 

האם יש תופעות לוואי של מגנזיום? 

הדרך להתמודד עם מחסור קבוע במגנזיום היא על ידי צריכה מוגברת של המינרל באמצעות תוספי תזונה. התשובה לשאלה למי אסור לקחת מגנזיום היא למי שעוברים טיפול רפואי בנוגע לבעיה אחרת ונוטלים תרופות אשר לא ברור האם הן יתרמו לספיגה של המגנזיום בתוסף התזונה או לא. לכן, ההמלצה שלנו שוב, אם יש ספק כזה או אחר, תמיד טוב לפנות לקבלת ייעוץ אצל רופא המכיר אתכם ואת מצבכם הרפואי בצורה טובה. אגב, גם לאנשים בריאים לא מומלץ ליטול מגנזיום מעבר לכמות המומלצת, אותה אפשר למצוא רשומה בעלון המצורף לתוסף התזונה בו בחרתם. 

איך לבחור את התכשיר הנכון ומתי כדאי ליטול תוספי תזונה 

בגדול, ישנם שני סוגים של תוספי תזונה, מגנזיום אוקסיד ומגנזיום ציטראט בקבוצה הראשונה נמצא מוצר המכיל כמות גבוהה יחסית של מגנזיום בעוד המוצר השני, נחשב לכזה שעובר טוב יותר את חומציות הקיבה ומגיע במצב טוב יותר למערכת העיכול. שתי האפשרויות הללו טובות והשאלה אותה אתם צריכים לשאול את עצמכם היא מה אתם מחפשים בדיוק. האם אתם מחפשים תכשיר שיאפשר לכם לקחת מגנזיום לפני השינה בלי חשש?  האם אתם מחפשים תכשיר עם כמות גבוהה של המינרל או אם אתם רוצים להתמיד בנטילה של התכשיר לאורך זמן עבור ספיגה מיטבית? 

כמו שאנחנו אומרים תמיד הכי טוב להתייעץ עם הרופא המטפל שלכם. ההמלצה היא כמובן ליטול את תוסף התזונה בזמנים קבועים ולא בצמוד לארוחה כדי להימנע ממקרים בהם מאכל מסוים מונע ספיגה מלאה של המינרל במערכת העיכול.